Česnek medvědí nať řezaná 800g
Česnek medvědí (Allium Ursinum) je příbuzný s pažitkou, česnekem a cibulí a po celá staletí je užíván jako kořenicí přísada.
Lidově je nazýván také divokým česnekem, lesním česnekem nebo lesním pórkem a dosáhl vysoké vážnosti ve fytoterapii.
Medvědí česnek (lat. Allium ursinum) je vytrvalá rostlina dorůstající výšky až 40 cm. Kořen má cibulovitý, stonek přímý, listy převážně přízemní a řapíkaté, na povrchu potažené kutikulou, proto jsou listy hladké a světlé. Květy medvědího česneku jsou bílé, drobné a často vytváří květenství ve tvaru okolíku. Plodem je tobolka. Domovinou rostliny je Kavkaz a východní Evropa, ale postupem času se její geofyt rozšiřoval po celé Evropě a Asii.
Medvědí česnek má blahodárný vliv na zdraví srdce a cévního systému, podporuje oběhové funkce, přispívá k udržení normálního metabolismu cholesterolu. Podporuje odstraňování těžkých kovů z organismu, ovlivňuje funkce střev. Při použití v kuchni je vhodný pro svou jemnější chuť a intenzivní čenekové aroma, ne tak agresivní oproti česneku kuchyňskému.
Zdravotní tvrzení ve formě schválené Evropskou komisí pro tuto bylinu: Vylučování těžkých kovů, metabolismus cholesterolu, normální činnost oběhové a střevní soustavy. Normální činnost kardiovaskulární soustavy (srdce).
Na základě Nařízení Evropského parlamentu nesmíme uvádět všechny účinky, které bylina má.
Více informací získáte ze seriózních volně dostupných zdrojů na internetu a z kvalitní literatury.
Medvědí česnek byl již před několika lety znovuobjeven moderní kuchyní a momentálně jej lze již zakoupit ve formě celé řady výrobků. Jeho předností je česneková vůně. Zajímavé je, že po užívání není uživatel cítit tak, jako po užívání česneku kuchyňského.
Vhodný pro kojící matky, které si nechtějí odříci česnekové aroma (česnek může dítěti způsobit nepříjemné nadýmání).
Tradiční užití: Sušená nať medvědího česneku se často využívá v kuchyni jako koření, či se z ní vyrábí tinktura.
Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu a individuální použití
Obsah: 800 g