Catuaba - vnitřní kůra 200g
Catuaba (lat. Erythroxylum catuaba) je malý strom dorůstající výšky cca 2–4 m. Původem je z Amazonie. V Jižní Americe je též známý pod názvy cataguá nebo tatuaba.
V tradiční medicíně jsou užívanou částí kořeny a kůra tohoto stromu.
Jedno brazilské přísloví praví: „Pokud muž po šedesátce zplodil syna, je synem catuaby.“ O hojnosti užívání a oblibě catuaby svědčí mnoho oslavných popěvků, písní či básní mezi domorodým obyvatelstvem.
Jelikož catuaba není v Evropě příliš známou rostlinou, žádná společnost nepodala návrh na uznání některého ze zdravotních tvrzení, pro které je catuaba užívána a dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 tedy nesmíme o těchto zdravotních přínosech informovat. Více informací naleznete v herbáři.
Tradiční užití: Nejčastěji se pije jako odvar. Ten připravíme z 1,5 polévkové lžíce na 1 l. Necháme 5 minut povařit a následně nálev necháme ještě 10–15 minut odstát. Podáváme 3× denně šálek.
Mnoho domorodých obyvatel připravuje nápoj jako kombinaci muiry puamy a catuaby. Hrst této kombinace nechají přes noc louhovat ve vodě pokojové teploty a pijí nápoj jantarové barvy ráno na počátku dalšího dne.
Surovina pro přípravu bylinného čaje - nálevu