Schizandra čínská plod Dongbei 50g
Tato Schizandra je velmi kvalitní, dbá se na dobu sběru a šetrné sušení, po kterém získává sytě tmavou rubínovou barvu. Jen ta je zárukou dostatečného množství účinných látek. U nekvalitně sušených pozdě sklízených plodů klanoprašky převládá tmavá až černá barva. Ty mají ve většině případů nízký obsah účinných látek.
Schizandra čínská je bylina I. řádu tradiční čínské medicíny.
Použití: Podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 nesmíme podávat žádné informace, které obsahují zdravotní tvrzení.
Schizandra patří mezi silné přírodní antioxidanty.
Schizandra je bylina prvního řádu tradiční čínské medicíny patří mezi nejcennější adaptogeny a antioxidanty. Užívání je vhodné při zvýšené námaze, únavě či vypětí organismu. Účinek přetrvává 1 - 6 hodin. Schizandra je využívána jako tonikum pro podporu mentální pohody. Má vliv na respirační zdraví, přispívá též ke správné funkci, zdraví a čištění jater.
Tradiční užití:
Sušené bobule užíváme bez další úpravy přímou konzumací nebo přidáme do čaje. Stimulační efekt: 15 - 40 bobulí 60 min. před požadovaným výkonem. Adaptogenní účinek - pro psychickou pohodu: 15 - 30 bobulí rozdělit do 2 až 3 dávek.
Stimulační efekt: 1- 3 g 60min před požadovaným výkonem.
Pro snažší dávkování 1g schizandry čínské obsahuje cca 10 ks podů.
Schizandra není vhodná u hypertenze, epilepsie a časného stadia kašle s nachlazením. Plody schizandry mohou vyvolat stahy dělohy, proto se též nedoporučuje těhotným ženám.
Účinné látky: Lignany, Deoxyschizandrin, gomisin, schizandrin,gomisin K3, wuweizisu C, schizanhenol, Gomisin C, Gomisin A, Gama-schizandrin.
Nutriční hodnoty -Nutriční hodnoty ve 100 g
Energetická hodnota: 1 234 kJ/293 kcal
Bílkoviny: 1,2 g
Tuky: 4,3 g
- z toho nasycené mastné kyseliny: 0,2 g
Sacharidy: 72,8 g
- z toho vláknina: 27,7 g
Sůl: 0 mg
Občas se na plodech vyskytuje bílé ojínění. Toto není závadné, jedná se o krystalizaci cukru a kyseliny citrónové vlivem tlaku (při vakuovém balení nebo skladování většího množství na sobě). Od plísní je toto ojínění snadno rozpoznatelné letmým olíznutím jazykem, kdy je cítit vynikající sladkokyselá chuť. Hovoříme zde samozřejmě o cukrech a kyselině přirozeně se vyskytujících v plodech. Plody neobsahují žádná aditiva.
Surovina pro přípravu bylinného čaje - nálevu