Maté Rancho (Zelené Maté) - čaj z Cesmíny paraquajské 100g
Zelená forma tradičního jihoamerického rostlinného čaje Maté z Cesmíny paraguajské. Obsahuje velké množství minerálů, vitamínů a antioxydantů( A, B1, B2, B3, B5, C, E, betakaroten, z řad minerálů mangan, hořčík, vápník, železo, fosfor, selen, hliník, draslík, křemík, různé kyseliny, alkaloidy, saponiny, flavonoidy, stopové prvky, asi 20 druhů aminokyselin). Díky vysokému obsahu kofeinu, theobrominu a theofylinu, má výrazné stimulační a povzbuzující vlastnosti, avšak bez většiny negativních účinků dostavujících se při pití kávy.
Maté obsahuje kofein (až 2 %), který pomáhá zvýšit bdělost, zlepšit koncentraci a přispívá ke zvýšení vytrvalostního výkonu.
Má příznivý vliv na renální eliminaci – odstranění škodlivin z organismu prostřednictvím ledvin. Další vlastností maté je regulace metabolismu lipidů (tuků) a schopnost ovlivňovat tělesnou hmotnost. Čaj maté se často pije při rituálech pro svou schopnost upevňovat duševní pohodu a zmírňovat tělesnou únavu. Pitím maté se dá dosáhnout celkového osvěžení těla.
Nálev má zeleno-hnědou barvu a mírně kouřovou vůni. Chuť je silná, lehce svíravá a dlouhotrvající.
Příprava: Maté se tradičně připravuje v kallabase (nádobě vyrobené ze speciální tykvice) a pije se přes bombillu (kovová trubička se sítkem na spodní části). Připravit se ale dá v čemkoliv, i když s menším efektem. 10 g čaje do 0,5 l vody - teplota vody 80°C - louhovat přibližně 10 minut. Druhý nálev 85°C. Moderní je příprava ice Maté, kdy se maté přeleje ledovou vodou a nechá odstát cca 20 min poté scedit, dochutit citronem a dosladit.