Zelený čaj Kashmiri, Kahwa - Růžový čaj 250g
Vital Kašmírský čaj
Kašmírský čaj se vyrábí z nejlepších čajových lístků Kašmíru. Tyto listy se výrazně liší od ostatních čajových lístků, dávají kašmírskému čaji výraznou růžovou barvu a jedinečnou chuť.
Kašmírský čaj se tradičně připravuje z mléka a z různého koření.
Postup přípravy: 2 lžičky čaje a 3 lžičky cukru zalijte 0,5 l vroucí vodou a louhujte 3 minuty.
Kašmírské čajové lístky
Někde se také připravuje tento čaj z listů klasického zeleného čaje, protože kašmírský čaj není všude tak snadno dostupný. Čaj pak chutná podobně, ale nemusí dávat stejný růžový odstín.
Jak si vyrobit kašmírský růžový chai a několik tipů
Začněte přidáním studené vody do pánve, nejlépe z chladničky.
Poté přidejte kašmírské čajové lístky) badyán, skořici, hřebíček a zelený kardamom pro dochucení.
Po prvnímvaru, přidáme jedlou sodu. Reakce jedlé sody s čajovými lístky začne směs zbarvovat do růžova.
Poté směs vaříme na středně nízké teplotě, dokud se nezredukuje na 2 šálky.
Přidejte ledovou vodu (voda z lednice s kostkami ledu), což by měly být celkem 2 šálky. Nalijte tuto vodu z výšky. Buďte ale opatrní, protože voda v pánvi je horká a může dojít k potřísnění.
Pak vezměte naběračku nebo hrnek a začněte čaj provzdušňovat. Z výšky nalijte tekutinu tam a zpět asi 10 minut. Zdlouhavé, ale stojí to za to!
Začnete si všímat tmavě červených bublin na povrchu čaje. Vypněte teplo a napněte. Zůstane vám tmavě červená kehwa (čaj).
Na přípravu kašmírské Chai přiveďte mléko k varu v jiném hrnci. Přidejte cukr a nalijte kašmírskou kehwu, kterou jste si právě připravili. Pamatujte, že čím více kehwy přidáte, tím bude váš čaj růžovější, ale také bude silnější. Tak ochutnejte a najděte tu správnou rovnováhu.
Tuto směs mléka a čaje přiveďte k varu a poté vypněte oheň a zakryjte 2 - 3 minuty.
Nalijte hrnky, ozdobte jemně nakrájenými pistáciemi a mandlemi.
Kašmírský růžový čaj v čirém hrnku s ozdobou kolem
Můžete uložit čaj
Kehwu (základ čaje) můžete uchovávat v lednici po dobu 2 týdnů. Kdykoli chcete Kašmírský chaj přimět kehwu vařit s mlékem.
Země původu: Indie
Balení: 250 g
Další čajové recepty
Masala Chai (pikantní mléčný čaj)
Chai Latte inspirované Starbucks
KEHWA
4 šálky studené vody
3 lžíce kašmírových čajových lístků
¼ lžičky jedlé sody
⅓ lžičky soli
1 badyán
1 palec kus skořice
3 hřebíček
5 zelených kardamonů
2 šálky ledově studené vody
ČAJ S MLÉKEM
1 šálek mléka
1 šálek kehwa
1-2 lžíce cukru volitelně
drcené mandle a pistácie na ozdobu
Instrukce
Do velkého hence přidejte vodu spolu s kašmírským čajem, badyánem, skořicí, hřebíčkem a zeleným kardamomem. Přiveďte vše k varu.
Když začne vařit, přidejte jedlou sodu a sůl. Mírně snižte teplotu a pokračujte v vaření, dokud se voda nezredukuje na polovinu počátečního množství, což jsou 2 šálky podle tohoto receptu.
Když je voda snížena, přidejte z výšky ledovou vodu spolu s několika kostkami ledu. Poté směs provzdušněte pomocí naběračky nebo jiného hrnku a nalijte šálek tohoto čaje z výšky a pokračujte v tom dalších 10 minut. V Urdu to znamená „phaintna“, což znamená energicky bít.
Po 10 minutách začnete na povrchu čaje vidět sytě červené bubliny. Vypněte teplo a sceďte kapalinu. Tuto „kehwu“ lze skladovat v chladničce přibližně 2 týdny.
K přípravě mléčného čaje přiveďte mléko do hrnce k varu. Přidejte cukr a nalijte část kehwy. Poměr kehwy a mléka můžete upravit podle své chuti. Směs přivedeme k varu a vypneme oheň. Pánev zakryjte a nechte „přehradit“ 2–3 minuty.
Nalijte servírovací poháry a přidejte ozdobu s drcenými mandlemi a pistáciemi.
Kehwa připravená podle tohoto receptu vyrobí asi 5 - 6 šálků kašmírského chai.