Miřík celer (Apium graveolens, čeleď miříkovité - Apiaceae, SK: Zeler voňavý).
Celer kořen sušený mletý. Celer patří mezi nejzásaditější zeleninu.
Alergen: Celr je alergen
Vzhled a barva: mletý kořen krémové barvy
Vůně a chuť: výrazné aroma
Zdravotní tvrzení týkající se této léčivé rostliny ve formulaci předložené Evropské komisi ke schválení (on hold): Normální trávení. Diuréza.
Nařízení ES 1924/2006 o zdravotních tvrzeních a 1169/2011 o léčebných tvrzeních nám neumožňuje na těchto stránkách uvádět více informací k této léčivé rostlině. Více informací získáte ze seriózních volně dostupných zdrojů na internetu a z kvalitní literatury.
Použití v kuchyni: do polévek, omáček, na pečení masa, saláty. Používá se často v balkánské, středomořské, americké, anglické i české kuchyni. Obsahuje velké množství éterických olejů.
Nutriční hodnoty na 100g výrobku
Kalorická hodnota [kJ / kcal] 778/186
Tuky [g] 3,32
z toho nasycené mastné kyseliny [g] 0,71
Sacharidy [g] 21,46
z toho CUKRY [g] 17,34
Vláknina [g] 42,17
Bílkoviny [g] 15,56
Sůl [g] 0,06