Chilli Bird’s Eye neboli ptačí oči (lat. Capsicum annuum) jsou malé chilli papričky dorůstající jen zřídka délky větší než 3 cm a jejich průměr nepřesahuje 1 cm. Běžně se vyskytují v jihovýchodní Asii a Etiopii. Velikostně se často srovnávají s chilli Pequin, jejich horkost je však o něco vyšší. Platí, že papričky při dozrávání mění barvu od jasně zelené do červené, kterou po usušení doplní o jemně hnědou.
Chilli Bird’s Eye patří k ostrým chilli, přičemž jeden čas patřilo k nejpálivějším papričkám na světě. Papričky Bird’s Eye mají výraznou, ostře pikantní chuť s čistou pálivostí. Pokrmu dodají jen pálivost, nepřenáší žádné jiné chutě či aroma.
Chilli přispívá k udržení normálního zdraví žaludku, podporuje růst vlasů a působí jako antioxidant. Má vliv na metabolismus tuků a sacharidů, snížení příjmu kalorií, je vhodné při kontrole hmotnosti. Podporuje termogenezi – zvyšování produkce tepla.
Použití:
Chilli Bird’s Eye je součástí především filipínské, indonéské, thajské a laoské kuchyně. Bývá využíváno hlavně do salátů, lze ho přidat i do nakládaného hermelínu a samozřejmě do gulášů či jiných omáček, kde je požadována pikantnost. Pozor ale na použité množství, chilli Bird’s Eye snadno přebije chuť pokrmu.
Upozornění: Uchovávejte mimo dosah dětí. Při vdechnutí či zasažení očí dochází k výraznému podráždění sliznice. Pečlivě uzavírejte.
Pálivost: 225 000 SHU
Složení: 100% chilli Bird’s Eye – celé papričky.
Pálivost nejznámějších plodin a koření - přibližná pálivost dle SHU:
sladká paprika 0
paprička pimento 300
paprička jalapeňo 5 500
paprička serrano 14 000
cayenský pepř 40 000
tabasco 45 000
paprička habanero 225 000
paprička red savina habanero 500 000
paprička bhut jolokia 1 000 000