Černá Himalajská sůl je zvláštní druh vulkanické soli pocházející z pohoří Himaláje. S výraznou siřičitou vůní a bohatým složením minerálních látek. Obsahuje vysoké množství železa, vápníku, hořčíku, chloridu, chlorovodíku a síranu, které soli dávají spíš temně rudou, šedorůžovou až černou barvu.
Šetrně těžená sůl má významný vliv na trávicí trakt a celý organismus. Vhodná pro diesty se sníženým obsahem soli, snižuje vysoký krevní tlak.
Černá sůl má výraznou vůni po uvařenýc vejcích, kterou po tepelné úpravě mizí a zůstává zemité aroma.
Indická kuchyně by se bez této soli neobešla, je nedílnou součástí mnoha pokrmů. Indové si tuto sůl dávají i na ovoce, je běžnou součáatí různých kořenících směsí masal.
Nutriční hodnoty ve 100g
Energie: 0 kcal / 0 kJ; Tuky: 0 g; Sacharidy: 0 g; Vláknina: 0 g; Bílkoviny: 0g; Sůl: 100g.
Některé minerály ve 100g: Vápník: 340 mg; Mangan: 100 mg; Železo: 105.4 mg
Složení: himalájská černá sůl hrubá
Alergeny: Bez alergenů
Země původu: Pákistán
Obsah: 500 g