Himálajská sůl černá z Pakistánu, která je známá také jako Kala Namak. Speciální druh indické minerální soli s výraznou siřičitou vůní.
Podle ájurvédských lékařů je Kala Namak nejvíce prospěšnou formou soli, protože na rozdíl od obyčejné soli nezvyšuje obsah sodíku v krvi. Právě proto tito učenci doporučují černou sůl lidem, kteří mají vysoký tlak, nebo těm, kteří mají dietu s nízkým množstvím soli.
Bez černé soli by si místní obyvatelé nedokázali představit přípravu takových lahůdek jako je chaats, čatní, nebo raitas. A slavné koření čát másala? Tak vězte, že to by bez Kala Namak vůbec nebylo. Indové si tuto sůl dávají i na ovoce, takže můžete vyzkoušet v našich podmínkách malinko osolit například banán, nebo jablko a budete příjemně překvapení zajímavou chutí.
Chemické rozbory ukázaly, že Kala Namak obsahuje širokou škálu minerálních látek a stopových prvků. Nejvíce převládají chlorid sodný, chlorid hořečnatý, síran sodný, chlorid vápenatý a železo.
Nutriční hodnoty ve 100g: Energie: 0 kcal / 0 kJ; Tuky: 0 g; Sacharidy: 0 g; Vláknina: 0 g; Bílkoviny: 0g; Sůl: 100g.
Některé minerály ve 100g: Vápník: 340 mg; Mangan: 100 mg; Železo: 105.4 mg
Alergeny: Bez alergenů
Země původu: Pákistán
Obsah balení: 250g