Hlíva ústřičná - Pleurotus ostreatus. Plátky celé houby. Vhodné i pro gastronomické použití.
Obsahuje vitamíny B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B5 (niacin), B6 a B7 (biotin), B9 (kyselina listová/folová), C, D2, K, P (bioflavonoidy), stopové prvky selen, zinek, bor, jod, 8 aminokyselin, kvalitní proteiny, nenasycené mastné kyseliny (kyseliny linolenová, olejová), vlákninu
Hlíva ústřičná je velice chutná houba. Velmi snadno lze tak spojit příjemné s užitečným a hlívu přidávat do nejrůznějších pokrmů. V kuchyni se hlíva využívá jak mletá, tak i v podobě sušených plátků do hotových jídel, polévek a omáček. V minutkové kuchyni ji můžeme přidat do zeleninových a masových pokrmů či pod dušené a pečené maso. Houby jako Jidášovo ucho, Hlíva ústřičná a Shii také jsou velice vhodným doplňkem stravy
Po celém světě rozšířená lupenitá dřevní houba se šedavými masitými klobouky. Obvykle roste v bohatých, stupňovitě nad sebou seřazených trsech na dřevě listnatých strojů. Chválena byla již v čínské básni z dynastie Sung v 5. století našeho letopočtu.
Obsahuje železo-transportní bílkoviny.
Podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 nesmíme podávat žádné informace, které obsahují zdravotní tvrzení.