Japan Bancha je základní čaj, který lze nalézt v každé japonské domácnosti. Někdy je označován za čaj tříletý, což je odvozeno od stáří listů, které jsou pro jeho výrobu sbírány. Bancha se vyznačuje vyšším množstvím tříslovin a nižším obsahem kofeinu, díky tomu je možné jej nabídnout i dětem. Hodí se k celodennímu popíjení. Je vyráběn zejména z větších a starších listů na nízkých větvičkách čajovníku. Nálev má žlutozelenou barvu, příjemnou vůni a decentně nasládlou, trávovou, lehce svíravou a svěží chuť.
Zelený čaj zná lidstvo více jak 5 tisíc let a je vnímán jako základní čaj. Největšími producenty jsou Čína a Japonsko. Je součástí východní medicíny, kde mu přisuzují až magické účinky. Spojován je s mnoha rituály i kulturními tradicemi zejména v zemích jihovýchodní Asie. Obecně má zelený čaj svěží vůni a jemnější chuť než čaj černý. Sušené lístky by měly být zelené, pevné a lesklé. Jedná se o čaj, který prošel minimální oxidací.
Čajovník čínský působí jako antioxidant a podporuje fyzickou a mentální aktivitu. Pití čaje je vhodné pro udržení zdravého chrupu, podporuje stav kostí a kůže. Je doporučován při regulaci hmotnosti, je schopen normalizovat hladinu glukózy v krvi a metabolismus tuků. Podporuje normální zdraví srdce.
Doporučená příprava:
Dvě až tři čajové lžičky (5 g) přelijeme 500 ml vody o teplotě 80 °C a louhujeme 1–2 min., poté scedíme. Z tohoto čaje lze připravit až tři nálevy. S každým dalším nálevem je vhodné dobu louhování prodloužit o jednu minutu.
Zákonné zařazení: Pravý čaj zelený
Složení: 100% Japan Bancha