Kurkuma je používána především jako koření a barvivo, avšak její působení má daleko širší záběr s mnoha účinky i na lidský organismus.
Kurkumovník dlouhý je vytrvalá rostlina dorůstající výšky až 1,5 m. Předmětem sběru jsou zdužnatělé článkovité oddenky, které se podobají zázvoru. Původem je z jižní Asie, avšak největším producentem je Indie, kde se kurkuma po staletí řadí do tradiční ájurvédské medicíny. Je známá především jako koření, avšak její působení má daleko širší záběr s mnoha účinky i na lidský organismus.
Turmerik má velmi specifickou dřevitou vůni a chuť. Je základem směsí pro kari koření. Můžete ho použít do zeleninových i masitých pokrmů, k drůběži i rybě, do rizota apod. Barví silně na žluto.
Zdravotní tvrzení týkající se této léčivé rostliny ve formulaci předložené Evropské komisi ke schválení (on hold): Chuť k jídlu. Normální trávení. Normální činnost jater. Normální činnost kardiovaskulárního systému - krevní oběh. Imunitní systém a antioxidant. Normální stav kloubů a kostí. Normální činnost nervové soustavy. Normální funkce dýchacího systému. Normální stav pokožky. Normální stav kloubů.
Nařízení ES 1924/2006 o zdravotních tvrzeních a 1169/2011 o léčebných tvrzeních nám neumožňuje na těchto stránkách uvádět více informací k této léčivé rostlině.
Více informací získáte ze seriózních volně dostupných zdrojů na internetu a z kvalitní literatury.
Použití: Kurkuma je vhodná k luštěninám, na vajíčka, drůbeží maso, ryby, rýži, i do polévek. Jedná se o velice chutné a všestranné koření, které má charakteristické pronikavé aroma a dlouhotrvající chuť připomínající kmín. Kurkuma je hlavní složkou kari koření, kterému dodává jeho tradiční barvu.
Skladování: Skladujte pečlivě uzavřené.
Obsah. 100 g
Země původu: 100 g