Len hnědý mletý, přirozeně bezlepkový. Lněné semínko je bohatým a oblíbeným zdrojem nenasycených mastných kyselin omega 3.
Len rovněž obsahuje ligniny (fytoestrogeny) a vlákninu.
Rozemletý len poskytuje tělu možnost plně využít všechny nutriční látky, které u celého lnu pouze projdou trávicím traktem. Pokud si doma meleme len před jeho použitím, jeho trvanlivost je poměrně nízká (max. 3 měsíce v lednici). Oproti tomu průmyslově mletý len jen zpracován speciálním postupem za studena, při němž nejsou vyloučeny tuky a proto mletý len vydrží bez žluknutí cca 9 měsíců. V každém případě doporučujeme skladovat len v lednici, čímž jeho trvanlivost prodloužíte.
Jak používat: ideální jako přísada do domácího chleba, do salátů, do jogurtu, cereálních kaší, smoothies, apod.
Lněné semínko mleté
Použitá část rostliny: loupaná semínka
Vzhled a barva: drobná, lesklá, tmavě hnědé barvy, oválného tvaru.
Chuť: ořechová příchuť
Použití v kuchyni: Do polévek, zeleninových salátů, zálivek, dresinků, do jogurtu nebo tvarohu, posyp na pečivo, opražené semínko na palačinky nebo ovocné saláty, pro výrobu oleje.
Nutriční hodnoty ve 100 g:
Energie 530 kcal/2218 kJ
Proteiny 18,30 g
Tuky 42,20 g
Sacharidy 28,90 g
z toho vláknina 27,30 g
Popis rostliny:
Len setý (Linum usitatissimum L.) je jednoletá bylina z rodu len, čeledi lnovité, pěstovaná pro lněné vlánko a pro olejnatá semena. Pochází z regionu mezi východním Středomořím a Indií a ve velkém se pěstovala již ve starověkém Egyptě. Dorůstá výšky asi 1,2 m, kvete světle modře, květ má pět kališních a korunních lístků. Plodem je pětipouzdrá tobolka. Len se nejprve se pěstoval pro olejnatá semena, později i pro jemná vlákna. Rod Linum -Len zahrnuje na 200 druhů rostlin.