Pro svoji jemně nahořklou chuť je vyhledávanou specialitou nejen znalců, kteří oceňují jeho účinky, ale i gurmány, zajímající se o druhy chuti na talíři.
Lotosový oříšek je součástí mnoha tradičních receptů. Je velmi zdravý a výživný, používá se jako pochutina. Lze jej konzumovat i v suchém stavu, ale obvykle se připravuje jako luštěniny.a to namočením ve vodě a vařením. Je vítanou přísadou mnoha jídel a dezertů založených na recepturách Tradiční čínské medicíny.
Nejvhodnější použití je přidání semínka při vaření obilí čímž u obilí docílíme sladko–hořké chuti, má velmi podobné účinky jako lotosový kořen. Celozrnnou rýži se semínkem vaříme v tlakovém hrnci 40 - 50 minut.
Země původu: Čína.
Složení: 100% lotosové semínka.
Výživové hodnoty (na 100 g):
Energetické hodnoty 1387 kJ / 332 kcal
Tuky 2 g
z toho nasycené mastné kyseliny 0,5 g
Sacharidy 65 g
z toho cukry 1,7 g
Bílkoviny 15,4 g
Soli 0,1 g