Černý čaj je čaj, který prochází delší oxidací (fermentací) než zelený čaj, oolong (polozelený) nebo bílý čaj, i když všechny tyto typy jsou vyráběny z lístků Camellia sinensis. Černý čaj má silnější vůni než ostatní méně oxidované čaje. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj, který více vystihuje barvu čaje. Černým čajem Číňané označují většinou čaj, nám známý jako pu-erh.
V Evropě se červeným čajem většinou rozumí jihoafrický rooibos. Zatímco zelený čaj ztrácí většinou svou vůni během roku, černý čaj si udrží svou vůni po několik let, proto sloužil v minulosti i jako platidlo. Ačkoliv popularita zeleného čaje postupně roste, černý čaj stále zaujímá více než devadesát procent čaje prodaného na Západě.
ČERNÉ (ČERVENÉ) ČAJE
Vynikající černý čaj je smíchán s nejjemnější skořicí, ...