Černý čaj je čaj, který prochází delší oxidací (fermentací) než zelený čaj, oolong (polozelený) nebo bílý čaj, i když všechny tyto typy jsou vyráběny z lístků Camellia sinensis. Černý čaj má silnější vůni než ostatní méně oxidované čaje. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj, který více vystihuje barvu čaje. Černým čajem Číňané označují většinou čaj, nám známý jako pu-erh.
V Evropě se červeným čajem většinou rozumí jihoafrický rooibos. Zatímco zelený čaj ztrácí většinou svou vůni během roku, černý čaj si udrží svou vůni po několik let, proto sloužil v minulosti i jako platidlo. Ačkoliv popularita zeleného čaje postupně roste, černý čaj stále zaujímá více než devadesát procent čaje prodaného na Západě.
ČERNÉ (ČERVENÉ) ČAJE
Sedm autentických indických koření zajistí osvěžující vůni, ...
Čaj Wagh Bakri je vybírán z nejlepších čajových zahrad a ...