Moong Dall - Fazole mungo (někdy uváděno jako žlutý hrách, čočka). Chilka - vhodné pro vegetariány. Výborná do polévek, na pomazánky, na nastavení zeleninových pokrmů ale i jako příloha.
Nutriční hodnoty (ve 100 g): energie 1452 kJ / 346 kcal, proteiny 24 g, sacharidy 63 g, z toho cukry 7 g, tuky 1,3 g, z toho nasycené mastné kyseliny. 0,3 g, vláknina 16 g, sodík 1 mg
Příprava: Mungo propláchneme asi ve 3 - 4 vodách. Doporučujeme přes noc namočit. V dostatečném množství vody (1,5 dílu vody na 1 díl munga). Vaříme asi 30 - 40 min doměkka.
Uvařené luštěniny mungo chilka mají ořechovou chuť a texturu podobnou čočce. Jsou skvělým zdrojem bílkovin a vláken.
Vhodné do polévek, salátů.
Snadno a rychle se vaří.
Vysoký obsah bílkovin a vláken.
Baleno v závodě, který zpracovává i ořechy (skořápkové plody), sezam, obiloviny, mléko, siřičitany a oxid siřičitý, hořčici a sóju.
Skladujte: v chladu a suchu
Země původu: Indie
Dovoz z: EU
Obsah balení: 2 kg
Recept: Kari chilka v tomatové omáčce:
Ingredience
- Mung fazolky půlené - chilka
- Nakrájená cibule
- Nakrájené rajčata
- Extra zelenina nebo maso dle vašeho výběru
- Hot (Mild)prášek madras curry
- Rajčatové pyré
- zázvorová pasta - nastrouhaný zázvor
- Anýz
- Skořice celá
- sůl
Způsob přípravy: Propláchnuté fazolky vaříme spolu s anýzem a skořicí ve vodě asi 20 - 30minut do měkka. Nakrájenou cibuli osmahnem s zázvorem na tuku. Dále přidáme výběr zeleniny a vaříme několik minut. Přidáme rajčatové pyré, nakrájené rajčata a prášek kari (zde můžete přidávat tolik, kolik chcete, pro vaši preferovanou chuť). Za občasného míchání vařit na mírném plameni, do změknutí. Nakonec přidáme fazole bez koření, promícháme s kari omáčkou a dochutíme solí.