Moong Dall - Fazole mungo (někdy uváděno jako žlutý hrách, čočka) jsou považovány za nejlepší a nejlehčí potravu pro člověka. Obsahuje velké množství bílkovin a dalších živin. Snadno stravitelné fazolky velmi příjemné chuti, velmi chutné v kombinaci se zeleninou a rýží.
Recept (3 porce): mungo opláchněte a 30 minut máčejte v čisté vodě. Vodu slijte a mungo dejte do tlakového hrnce. Přidejte 1 a ½ hrnečku čisté vody, ½ lžičky kurkumy, ½ lžičky soli a na středním plameni vařte do měkka. V malé pánvi rozpalte olej a vsypte
1 lžičku kumínu (římského kmínu). Když začne kumín praskat, přidejte 3-4 stroužky prolisovaného česneku, sušené či čerstvé čili dle chuti a půl lžičky na drobno krájeného čerstvého zázvoru. Smažte 1 minutu. Přidejte menší oloupané rozdrcené rajče
a smažte 1 minutu. Přidejte mletý koriandr a čili dle chuti. Mungo zalijte připravenou směsí. Přidejte 1 a ½ lžičky citronové šťávy
a trochu vody, abyste dosáhli konzistence omáčky, dobře promíchejte a duste 2-3 minuty. Posypte čerstvými bylinkami, nejlépe čerstvými listy koriandru a podávejte s rýží či chlebem.
Příprava: 30 minut vařte doměkka v neosolené vodě nebo dle receptu.
Složení: fazole mungo loupaná půlená
Nutriční hodnoty (ve 100 g): energie 1452 kJ / 346 kcal, bílkoviny 24 g, sacharidy 63 g, z toho cukry 7 g, tuky 1,3 g, z toho nasycené mastné kyseliny 0,3 g, vláknina 16 g, sůl 0,38 g
Baleno v závodě, který zpracovává i ořechy (skořápkové plody), sezam, obiloviny, mléko, siřičitany a oxid siřičitý, hořčici a sóju.
Skladujte: v chladu a suchu, nejlépe v uzavřené nádobě.
Země původu: Indie, baleno GB
Dovoz: z EU
Obsah balení: 500 g
Vhodné pro vegetariány i pro vegany.
Jak luštěniny správně upravit