Růže patří mezi skvosty iaždé zahrady, její okvětní lístky jsou ale i ceněnou surovinou pro bylinkáře. Předmětem sběru u růží jsou okvětní lístky, a to především tmavě červené, které obsahují největší množství cenných flavonoidů, vonných silic, vosků a tříslovin. Sbírají se i ale i další odrůdy (Růže stolistá, bílá, damašská, šípková, svraskalá, galská ...), které mají podobné účinky.
Zdravotní tvrzení týkající se Růže (Rosa centifolia) ve formulaci předložené Evropské komisi ke schválení (on hold): (Před) menstruační a menopauzální komfort. Gynekologické zdraví – plodnost. Normální činnost kardiovaskulárního systému. Trávení & vylučování. Normální stav zraku. Duševní rovnováha - klid - spánek. Normální stav pokožky. Normální funkce dýchacího systému.
Nařízení ES 1924/2006 o zdravotních tvrzeních a 1169/2011 o léčebných tvrzeních nám neumožňuje na těchto stránkách uvádět více informací k této léčivé rostlině.
Více informací získáte ze seriózních volně dostupných zdrojů na internetu a z kvalitní literatury.
Nejběžnější formou přípravy je nálev: lžíci podrcených plátků růže zalejeme čtvrtlitrem vařící vody, 15 minut necháme odstát a osladíme medem. Výborně chutná i se skořicí nebo podrcenými šípky.
Růžový med: 30g sušených květů se zaleje 250ml vroucí vody. Po 24 hodinách se přecedí a tento výluh se smíchá s 1kg medu.
Růžový ocet: 100g sušených lístků vyluhujeme v 1 litru červeného vinného octa. Pokud červený ocet nemáte, použijte 1 litr červeného vína a 50ml obyčejného octa. Luhuje se 10 dnů při pokojové teplotě. Po deseti dnech scedíme.
Kontraidikace: nejsou známy.
Alergeny: nejsou
hmotnost: 40g
Surovina pro výrobu bylinného čaje.