Slupky šípku jsou vhodné k okamžitému zalití a použití.
Šípky se pro obsahové látky také nazývají pomeranči severu. Často nás provázejí na toulkách přírodou a sbíráme je kvůli blahodárným fytoterapeutickým účinkům.
Šípek se řadí do skupiny antioxidantů, tedy látek, které zachytávají volné kyslíkové radikály. Je vhodné ho používat při různých očistách těla. Šípek přispívá k udržení normálního respiračního (dýchacího) a trávicího zdraví. Je známo, že šípek také působí na zdraví močového měchýře a zdraví ledvin. Šípek má vliv na zdraví kůže, přičemž je využitelný i při hojení ran. Šípek je užitečným při snaze podpořit a upevnit přirozenou obranyschopnost, tedy imunitní systém. Harmonizuje společné zdraví.
Zdravotní tvrzení týkající se této léčivé rostliny ve formulaci předložené Evropské komisi ke schválení (on hold): Antioxidant. Normální činnost močového měchýře a ledvin. Normální trávení. Přirozená obranyschopnost - imunitní systém. Normální funkce dýchacího systému. Normální stav pokožky, hojení ran. Normální stav kloubů.
Nařízení ES 1924/2006 o zdravotních tvrzeních a 1169/2011 o léčebných tvrzeních nám neumožňuje na těchto stránkách uvádět více informací k této léčivé rostlině.
Více informací získáte ze seriózních volně dostupných zdrojů na internetu a z kvalitní literatury.
Šípky můžeme vylepšit i kteroukoli jinou čajovou směs.
Použití: Jednu až dvě čajové lžičky slupek šípků se přelijí ¼ l vody a nechají se dvě hodiny vylouhovat za občasného promíchání. Směs se zahřeje k varu, odstaví a dalších 30 minut se louhuje. Pije se teplý 3× denně před jídlem.
Surovina pro přípravu bylinného čaje - nálevu