Tamarind patří do čeledi Fazolovitých, původně africké koření, které je dnes využíváno také v kuchyni jiných kontinentů. Kyselá a ovocná chuť tamarindu dobře splývá s ostrostí chilli a dává mnoha jihoindickým pokrmům jejich charakteristickou ostře-kyselou chuť a také tmavou barvu. V Indii se tamarind většinou kombinuje s masem nebo luštěninami, je rovněž součástí Worcesterské omáčky.
Dužina Tamarindu se může pojídat čerstvá, vařená, sušená, zavařená jako povidla. Z dužiny tamarindu se také připravují osvěžující nápoje a často se využívá jako přísada do jídla. Tamarindy se zpracovávají jako čatní a do rýžových a zeleninových pokrmů. Vhodná pro vegetariány. Je oblíbený v mnoha kuchyní zejména díky své chuti a příznivým účinkům na trávení.
Tamarind obsahuje základní vitaminy a stopové prvky( aminokyseliny serin, beta-alanin, prolin, fenylalanin, leucin a kyselina pipekolová) podstatné pro správné fungování organismu. Lepkavá dužina je zdrojem jednoduchých polysacharidů, vlákniny a pektinu. 100 gramů dužiny obsahuje 13% vlákniny, proto je vhodný i proty, kteří trpí zácpou. Tamarind má vysoký obsah kyseliny vinné, která, kromě toho, že dodává jídlu kyselou chuť, je také silným antioxidantem. Obsahuje také mnoho těkavých fytochemikálií jako kyselina skořicová a limonen. Nezanedbatelný je i obsah minerálních látek jako železo, měď, draslík, vápník, selen a železo.
Tamarind je nádherný, zajímavý tropický strom s rozložitou korunou a převislými větvemi, v některých oblastech Asie považovaný za posvátný. Lusky, ukrývající lahodnou dužinu, která se používá v mnoha světových kuchyní.
Obsah: 454 g