Wendita calysina je malý keř dorůstající výšky až 2 m. Mezi její další používané názvy patří té de burro, burrito nebo Wenatina calycina. Jejím přirozeným prostředím jsou především státy Jižní Ameriky, a sice Argentina a Paraguay. Oblíbená je pro své silné mentolové aroma s náznakem rybízu či celeru. Využitelnou částí rostliny je nať, ze které se připravuje čaj. Wendita calysina je v Paraguayi běžně přidávána do Yerba Maté připravovaného na způsob tereré, nebo podávána samostatně s ledem jako osvěžující nápoj v horkých dnech.
Pro svou lahodnou a aromatickou chuť podobnou mátě si získá tento čaj i vaši přízeň jako osvěžující nápoj.
Ustanovení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.1924/2006, o výživových a zdravotních tvrzeních, nám nedovoluje informovat vás o účincích této rostliny na váš organismus. Informace o působení si prosím dohledejte ve volně dostupných zdrojích nebo v herbáři.
Tradiční užití:
Jednu polévkovou lžíci sušené nati přelijeme 750 ml horké vody a pod pokličkou necháme louhovat 10–15 min. Takto připravený čaj popíjíme v průběhu dne. Po třech týdnech užívání následuje jeden týden pauza. Sušené listy jsou vhodné i jako dochucující přísada do jiných bylinných čajů.
Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu