Sušená, řezaná nať Yzopu lékařského (Hyssopus officinalis L.)
V kuchyni přidáváme Yzop do polévek, salátu, omáček, pomazánek, nakládané zeleniny a bylinkového octa. Pro svou mírně nahořklklou chuť je v hodný k pečenému masu, do nádivek či paštik. Jedlé květy můžeme využít na zdobení pokrmů. Má kořenitou chuť.
Podobně, jako levandule se i yzop používá jako přísada do likérů.
Zdravotní tvrzení týkající se této léčivé rostliny ve formulaci předložené Evropské komisi ke schválení (on hold): Normální funkce dýchacího systému. Normální stav kostí a kloubů.
Nařízení ES 1924/2006 o zdravotních tvrzeních a 1169/2011 o léčebných tvrzeních nám neumožňuje na těchto stránkách uvádět více informací k této léčivé rostlině.
Více informací získáte ze seriózních volně dostupných zdrojů na internetu a z kvalitní literatury.
Doporučené užití: lžičku sušené byliny přelijeme čtvrtlitrem vařící vody 15 minut louhujeme pod pokličkou. Přecedíme a vždy čerstvé pijeme 2x denně.
Alergeny: nejsou
Yzop je stálezelená bylina s nádhernými modrými květy užitečná i v zahradě, odpuzuje totiž běláska, proto jej vysazujeme na záhon spolu se zelím a kapustou. Velký význam má yzop pro včelstvo, je medonosný.
Obsah: 100 g, 1000 g