Anýz plod 100 g
Bedrník anýz (Pimpinella anisum) je bylinou od nepaměti užívanou proti plynatosti, nadýmání a podpoře trávení. Je zároveň výborným prostředkem podporujícím vykašlávání. Žvýkání semen anýzu zabraňuje páchnutí z úst. Ví se o něm, že podporuje tvorbu mateřského mléka, do nějž se jeho účinky také přenáší. Zvyšuje tvorbu žluče, urychluje trávení, omezuje plynatost. Působí proti střevním katarům, křečím trávicího traktu. Anýz má protibakteriální účinek a zklidňuje křeče traktu. Užívá se při kašli a zánětech horních cest dýchacích, usnadňuje vykašlávání.
Jako koření je součástí mnoha likéru i destilátů, například absinthu. Dává se i do chleba, při nakládání zeleniny, špetka anýzu se dává do kompotů, při přípravě ryb, je součástí mnoha kořenitých směsí, hlavně čínských a indických. Ve středověku byl uznávaným lékem proti moru.
Tradiční užití: až 4 namačkané čajové lžičky plodu zalít 200ml vroucí vody a nechat louhovat 15 min.
Pro léčebné využití i jako koření se používá plod – dvounažka zelenošedé, šedožluté či šedohnědé barvy, který se sbírá v srpnu až září. Zralý anýz aromaticky voní a má kořenitou nasládlou chuť.