Římský kmín černý celý (Shahi Kala Jeera), Black Cumin Seeds TRS 50g
Semena mají chuť a vůni podobnou anýzu, lehce květinovou. Shahi jeera nebo bunium persicum jsou druh koření, který se používá při výrobě masal nebo směsí koření pro jeho silnější chuti (relativně k semenům kmínu), např. garam masala. Semena shahi jeera jsou delší, tenčí a tmavší než je obyčejný semínka kmínu nebo jeera.
Kala jeera je koření, které je oblíbené v severní indické kuchyni. Využití v orientální a exotické kuchyn ale i v středomořské a evropské. Používá se k dušeným i grilovaným masům, k zelenině, luštěninám a rýži, je vynikající do omáček, ke kořeněným sýrům a do různých druhů čalamád. Používá se do chleba, sýrů, likérů, zelí
Semena jsou také lisoványa, aby se získal esenciální olej, který se používá v některých tradičních léčivých praktikách.
Semena se před použitím doporučují opékat pro obzvláště silnou a výraznou chuť.
Někteří lidé zaměňují tento černý kmín s Nigella sativala - černuchou, zcela nesouvisejícími kořením. Z neznámého důvodu je tato druhá rostlina někdy nazývána také "černým kmínem", ačkoli tyto dvě koření nejsou podobné. Nigella je štiplavá a lehce hořká s náznakem sladkého ovoce a semena jsou malá, černá a ostře špičatá. Bengálská kuchyně jej často požívá, známoué jako černou cibulí nebo fenyklovou květinou.
Skladovat na chladném suchém místě a nejlépe ve tmě.