Para ořechy 1000g
Para ořechy jsou nejbohatší na nasycené mastné kyseliny, na proteiny, vitamin E, minerály (fosfor, hořčík a železo) a plnohodnotné bílkoviny. Jejich nejdůležitější vlastností je vysoký obsah vitaminu B1, který příznivě působí na nervovou soustavu. Para ořechy se doporučují těm, kteří se pokoušejí přestat kouřit.
Účinky podle tradiční medicíny: Při nervových poruchách, jako je podrážděnost, špatná koncentrace, výpadky paměti, deprese, snížená výkonnost, dodají hodně energie díky proteinům, bohatému zastoupení minerálů a vysokému obsahu nasycených mastných kyselin jsou vydatným zdrojem energie, ale konzumujeme je právě díky tukům v omezeném množství.
Para ořechy se nejčastěji jedí syrové. Musí se dobře rozkousat jako všechny ostatní olejnaté ořechy. Mohou se ale i péci, zpravidla v troubě 5 - 10 minut, dokud nezískají zlatohnědou barvu a příjemnou chuť.
Kalorická hodnota/energie (na 100g): 2743 kJ/656 kcal. Bílkoviny: 14,3 g. Sacharidy: 12,2 g (z toho cukry 2,3 g). Tuky: 66,4 g (z toho nasycené mastné kyseliny 15,1 g). Vláknina: 7,5 g. Popř. jiné (cholesterol, vitaminy apod.): Sodík 0,003 g, thiamin 0,62 mg (44,3% DDD), vitamin E 5,7 mg (57% DDD), hořčík 376 mg (125,3% DDD), železo 2,4 mg (17,4% DDD), fosfor 725 mg (90,6% DDD), draslík 659 mg.
Popis rostliny:
Strom, který dává para ořechy, je nádherný a majestátní. Protože se zatím tento strom nepodařilo vyšlechtit, pochází většina ořechů z divokých stromů v povodí Amazonky.Plod tohoto stromu měřící 16 cm v průměru má skořápku podobnou kokosovému ořechu, která se po dozrání rozevře a vydá 20 až 24 semínek ve tvaru ledviny. Ty měří 3 – 4 cm, mají dřevnatou slupku, v které je mohutné jádro známé jako para ořech.
Skladování: Nevystavujte přímým slunečním paprskům. Skladujte při teplotě do 25°C a při relativní vlhkosti vzduchu do 75 %.
Složení: para ořechy natural.
Obsah: 1000g
Původ: Brazílie