Mučenka jedlá, Maracuja plod - prášek 100g
Mučenka jedlá neboli maracuja, známá pod lat. názvem Passiflora edulis, je teplomilný druh mučenky, který se pěstuje pro své ovoce v Jižní Americe, Karibiku, Brazílii či v jižní Floridě. Plod je kulatá - oválná bobule, žluté nebo fialové barvy. Chuť je sladkokyselá a má exotické aroma, připomínající mango.
Maracuja má vysoký obsah vlákniny.
V kuchyni se prášek z marakuje používá především k ochucování nápojů, pohárů, vyjímá se na ovocných salátech, v koktejlech a džusech, marmeládách, ale i v domácích zmrzlinách a jiných sladkých pokrmech.
Ustanovení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006, o výživových a zdravotních tvrzeních, nám nedovoluje informovat vás o účincích této rostliny na váš organismus. Informace o působení si prosím dohledejte ve volně dostupných zdrojích na internetu či v literatuře.
V kuchyni se prášek z marakuje používá především k ochucování nápojů, pohárů, vyjímá se na ovocných salátech, v koktejlech a džusech, marmeládách, ale i v domácích zmrzlinách a jiných sladkých pokrmech.
Tabulka nutričních hodnot
Energetická hodnota Nutriční hodnoty ve 100 g
Bílkoviny 1263 kJ/301,67 kcal
Tuky 6,84g
- z toho nasycené mastné kyseliny: 2,18 g
- z toho mononenasycené mastné kyseliny: 0,18 g
- z toho polynenasycené mastné kyseliny: 0,27 g
Sacharidy 1,28 g
- z toho vláknina 72,71 g
- z toho cukr 32,34 g (129,36 %)*
Sodík 34,84 g
Niacin 87,08 mg
Draslík 1082,28 mg (54,11 %)*
Niacin 4,67 mg (29,19 %)*
Fosfor 211,48 mg (30,21 %)*
Hořčík 90,19 mg (24,05 %)*
Železo 4,98 mg (35,57 %)*
Vitamin A 199,04 mg (24,88 %)*
Riboflavin 0,4 mg (28,57 %)*
Vitamin B6 0,31 mg (22,14 %)*
Kyselina listová – folát 43,54 µg (21,77 %)*
*DDD – Doporučená denní dávka pro potravinové doplňky stravy
Maracuja obsahuje železo , které přispívá k normálním rozpoznávacím funkcím, energetickému metabolismu, k normální tvorbě červených krvinek a hemoglobinu, přenosu kyslíku v těle. Železo dále přispívá k normální funkci imunitního systému, ke snížení míry únavy a vyčerpání, podílí se na procesu dělení buněk.
Tradiční užití: Lze rozmíchat ve vodě a pít jako osvěžující nápoj.
TIP na přípravu: Do sklenice s práškem přidáme pouze 2x více vody nežli prášku a rozmícháme na pastu, kterou rozředíme tekutinou – nevznikají hrudky.
Surovina pro přípravu bylinného čaje - nálevu