Pistácie pražené, solené, neloupané 500g
Pistácie ve skořápce obsahují více draslíku než banány. To pomáhá, jako součást zdravé výživy, k úpravě vysokého krevního tlaku, díky draslíku, který má schopnost snižovat účinky soli.
Pistácie obsahují: Jsou velmi bohaté na draslík, hořčík, fosfor a vápník; mají stejný obsah železa jako čočka. Obsahují cenné stopové prvky jako měď, která podle posledních výzkumů ulehčuje vstřebávání železa. Účinek se ještě zvýší, když se spolu s pistáciovými oříšky konzumují druhy ovoce a zeleniny bohaté na vitamín C, který absorpci železa ve střevech zlepšuje. Pravidelnou konzumaci pistáciových oříšků se proto doporučuje všem, kdo trpí anémií způsobenou nedostatkem železa.
- Vitamín B6 přispívá k normální syntéze cysteinu, energetickému metabolismu a metabolismu homocysteinu, činnosti nervové soustavy, má vliv na metabolismus bílkovin a glykogenu.
- Pistácie obsahují fosfor, který přispívá (stejně jako vitamín B6) k normálnímu energetickému metabolismu. Dále působí na funkci buněčných membrán. Fosfor je nápomocný při normalizaci stavu kostí a zubů.
- Thiamin má blahodárný vliv na psychickou činnost a činnost srdce.
- Draslík přispívá k normální činnosti nervové soustavy, svalů a k udržení normálního krevního oběhu.
Kalorická hodnota/energie (na 100g): 2376 kJ/568 kcal. Bílkoviny: 21,3 g. Sacharidy: 26,8 g (z toho cukry 7,8 g). Tuky: 46,0 g (z toho nasycené mastné kyseliny 5,6 g). Vláknina: 10,3 g. Popř. jiné (cholesterol, vitaminy apod.): Sodík 0,405 g, thiamin 0,84 mg (60,0% DDD), hořčík 120 mg (40,0% DDD), železo 4,2 mg (30,0% DDD), fosfor 485 mg (60,6% DDD), draslík 1042mg.
Skladování: Nevystavujte přímým slunečním paprskům. Skladujte při teplotě do 25°C.
Alergeny: Suché skořápkové plody. Může obsahovat stopy lepku.
Složení: pistáciové ořechy ve skořápce pražené, jedlá sůl.