Bobkový list velký celý, Bay leaf TRS 30g
Kvalitní velké celé aromatické listy stálezeleného stromu původem z oblasti Středomoří. Bobkový list může být použit čerstvý nebo sušený. Koření bobkový list je vhodný do polévek, k dušenému masu, rybám, do zeleninových pokrmů apod.
Vavřín ušlechtilý, lat. Laurus nobilis, obvykle zvaný vavřín, je statný strom dorůstající výšky až 12 m. Domovinou mu je Přední Asie, odkud se postupem času rozšířil do celého Středomoří. V dnešní době je pěstován po celém světě a stal se oblíbeným i jako zakrslý stromek, který lze pěstovat v květináči.
Sběrnou částí je bobkový list, který je znám pod anglickým názvem Bay leaf. Jedná se o jedno z nejznámějších koření, které využíváme zejména do základů omáček a polévek.
Lze jej užívat i vnitřně formou odvaru, zevně prostřednictvím obkladů nebo jen tak položené do skříně, kde zabrání množení molů. Bobkový list podporuje hojení ran, krevní oběh a má vliv na tekutost krve. Působí jako antioxidant, snižuje množství patogenních mikroorganismů a působí protizánětlivě.
Použití: Bobkový list používáme nejčastěji jako součást divokého koření, které patří do marinád, základu omáček, polévek (zejména vývarů) i pod masa. Bobkový list je oblíbený v naší kuchyni pro jeho typickou silnou vůni a kořennou chuť. Bobkový list při vaření nenecháváme déle v pokrmu než 15 - 20 minut, aby z něj nevyprchala charakteristická vůně.
Fytoterapeutický odvar připravíme smísením 15 listů se 300 ml studené vody, tuto směs přivedeme k varu. Na mírném ohni pod pokličkou povaříme 10 min., poté necháme odstát přes noc. Ráno vyjmeme listy a takto připravený odvar užíváme po doušcích během celého dne. Nikdy nepijte čaj najednou a nezvyšujte dávky! Ředí krev. Kúru opakujeme až tři dny po sobě. Mezi kúrami děláme alespoň týdenní pauzy. Neužívejte dlouhodobě.
Skladování: Skladujte pečlivě uzavřené.
Indické koření TRS - koření vynikající kvality dovezené z Indie, čištěné a balené v Anglii.