Ghí, Přepuštěné máslo Khanum 500g
Podle Ajurvédy je nejlépe stravitelným tukem pro člověka. Vhodné pro přípravu pečených jídel a také sladkostí. Může být rozpáleno až do velmi vysoké teploty, kdy není vstřebáváno pokrmem. Je považováno za vysoce satvickou potravinu.
Ghí je čistý tuk připravený z másla a je naprosto vynikající pro vaření. Připravuje se velice pomalým převařováním másla, kdy se odstraňuje voda a ostatní příměsi až zbude čistý, žlutý olej. Ghí má slabě nasládlou, lahodnou ořechovou chuť a dává pokrmům typicky védskou chuť. Ghí se používá k dušení zeleniny, k pečení a pro zjemnění chuti. Činí pokrmy stravitelnými, posiluje jejich chuť a při dušení zachovává vitaminy potravin. Navíc posiluje trávicí sílu, agni. Množství ghí však musí výt určeno individuálně - malé množství roznítí agni, přílišné jej uhasí.
Ghí je vhodné i z hlediska zdravotního, neboť nezvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. V ajurvédě platí za elixír života, neboť má omlazující a regenerační účinek. Ghí posiluje látkovou výměnu a obranné síly. Podle ajurvédských pozorování a vědeckých výzkumů snižuje také hladinu cholesterolu. Zároveň napomáhá detoxikaci, neboť váže jedy z těla, které jsou rozpustné v tuku, a odvádí je z těla. Posiluje zrak a ochlazuje přemírný žár. Vedle toho je přirozeným lapačem radikálů a tak ochraňuje buňky.
Složení: tepělně zpracované máslo 99,8%.
Ghí se používá k dušení zeleniny, k pečení a pro zjemnění chuti. Činí pokrmy stravitelnými, posiluje jejich chuť a při dušení zachovává vitaminy potravin. Navíc posiluje trávicí sílu, agni. Množství ghí však musí výt určeno individuálně - malé množství roznítí agni, přílišné jej uhasí.
Ghí obsahuje kyselinu máselnou, mastnou kyselinu s protivirovými a protirakovinnými vlastnostmi a také vitamíny A, E, niacin a minerály – sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo.
Ghí neobsahuje sůl ani laktózu, a tak je přínosné pro ty, kteří nemohou jíst mléčné výrobky. Má přibližně 14 gramů tuku na polévkovou lžíci. Ghí aktivuje zažívací procesy což pomáhá zlepšit přijímání potravy.
Máslo ghí má jasně žlutou barvu a velmi silnou máslovou chuť. Jeho kvality oceníte zejména při pečení a smažení. Máslo ghí vydrží dlouhé smažení, aniž by se připalovalo. Vše v těstíčku osmažené na ghí bude mít křupavou chutnou kůrku.
Pro miminka je ghí nejlepší pleťovou výživou a tonikem.
Některá masážní a wellness studia používají máslo k ošetření pokožky, k dosažení krásnější, zářivější pleti. a k masážím. Ceněná je zejména jeho schopnost promastit pokožku. Podle Ájurvédy je ghí "lékem na všechno" a pro zdravé trávení si Indové přidávajíi ghí i do čaje nebo kávy.
Ghí po otevření může mít tuhou (až krystalickou) strukturu nebo být z části tekuté. Není to na závadu.