Drť z plodů Ostropestřece mariánského 100% 100g

100% drť z plodů ostropestřce mariánského. Látky obsažené v plodech ostropestřece jsou vhodné k posílení obranyschopnosti organismu, podporují správnou činnost jater a žlučníku a zažívacího traktu. Ostropestřec obsahuje silymarin...
Prodejní cena se slevou
CENA (S DPH): 52,00 Kč
Sleva
Cena / kg:
Dostupnost: 1 - 3 dny

Látky obsažené v plodech ostropestřece jsou vhodné k posílení obranyschopnosti organismu, podporují správnou činnost jater a žlučníku a zažívacího traktu. Ostropestřec jako jediný obsahuje silymarin.

Tajemství ukryté v silymarinu. V biochemickém složení ostropestřce najdeme vzácnou látku zvanou silymarin. Tato látka chrání jaterní buňky před nepříznivými vlivy toxinů, viry a radiací. Ostropestřec je schopen navrátit zdraví i játrům poškozeným od alkoholu a nesprávného stravování. Podle posledních výzkumů silymarin účinně působí nejen proti jaterním onemocněním, ale i proti onkologickým onemocněním.

Nejen na játra: V ostropestřci najdeme bílkoviny, pryskyřici, taniny, flavonoidy, flavonolignany, vitaminy A, D, E, F, K, vitaminy skupiny B, zinek, selen, měď, a jiné minerální a stopové prvky.

Použití:
- posílení činnosti jater a žlučníku
- zažívacího traktu
- na posílení obranyschopnosti organismu
- detoxikace organismu
- únava

Způsob použití: Přidejte 1-2 čajové lžičky denně do jídla, salátu, jogurtu, nápoje nebo konzumujte bez jídla a zapijte vodou, bez tepelné úpravy.

V kuchyni
Přidáním ostropestřcové drti do těsta, polévek, karbanátek a salátů obohatíte svou stravu o flavonoidy, vitaminy skupiny B, E, D a minerální látky. Množství ostropestřcové drti v pokrmu by nemělo převyšovat 20%.
Ostropestřcovou drť užívat 1 čajovou lžičku 1x denně během jídla. Zapíjet vodou.
Ostropestřcová drť obsahuje 10x více minerální a stopových látek než pšeničná mouka. Existuje velké množství využití tohoto unikátního přípravku. Nabízíme Vám několik z nich.

Zdravé recepty

Vitaminový koktejl
Na zlepšení trávení a očištění organismu od toxinů užívejte 1 polévkovou lžíci drtě spolu se 100-150 g jogurtu nebo kefíru. Je to taková vhodná varianta snídaně. Doporučujeme užívat 1 měsíc. Nezapomínejte vypít denně aspoň 2 litry vody.

Housky s ostorpestřcovou drtí
Ingredience:
230 ml mléka
2 čajové lžičky droždí
500 g pšeničné mouky
100 g ostropestřcové drti
2 vejce
30 g másla
5 polévkových lžic cukru
1 čajová lžička soli
žloutek na vymazání

Z výše uvedených ingrediencí připravte těsto a nechejte kynout 1 hodinu. Těsto promněte a rozdělte na 20 kousků. Udělejte z těsta kuličky a rozložte na plech v dostatečné vzdálenosti od sebe, neboť buchtičky naberou na objemu. Přikryjte ručníkem a nechejte kynout 1 hodinu na teplém místě. Troubu rozehřejte na 200 °C, namažte buchtičky žloutkem a nechejte péct 10-12 minut do zlata.
Nezastavujte se před ničím, experimentujte a vytvářejte si své vlastní recepty, které Vám budou vyhovovat!

Složení: 100% drť z plodů ostropestřce mariánského (Silybum Marianum).

Energetická hodnota: 272 kcal / 1138 kJ, bílkovina 18 g, sacharidy 23 g, tuky 12 g.
Hmotnost: 100g
Vyrobeno z negeneticky modifikovaných surovin.

Ostropestřec mariánský plod (Fructus cardui Mariae) je bylinou původem ze Středomoří, která má blahodárné účinky na funkci jater a žlučníku - regeneruje jaterní parenchym, ovlivňuje tvorbu , distribuci žluči a podporuje látkovou výměnu v organismu. Jeho použití se ptoto doporučeje tam, kde je v důsledku onemocnění snížena funkce jater a při různých chorobách a stavech ohrožení jater.

Ostropestřec mariánský je opravdový gigant v boji s nejrůznějšími jaterními problémy a
je rovněž vhodný k celoroční detoxikaci a očistě organismu. Doporučuje se především na jaře, kdy je tělo po zimě zesláblé a má nahromaděné toxiny, které způsobují hlavně únavu a vyčerpanost.

Důležitou funkcí jater je schopnost zneškodňovat nepotřebné látky nebo škodliviny jako jsou např. chemické přídavky potravin, léky, alkohol, ale i toxické látky z hub či virové infekce. V prevenci poškození buněk vysoce reaktivními molekulami volných radikálů je ostropestřec ještě výkonnější než vitaminy C a E. Podporuje regeneraci nových zdravých jaterních buněk, které postupně nahrazují buňky staré a poškozené.

Dnes se k léčení používají hlavně semena, ze kterých se připravují čaje, tinktury, oleje, kapsle nebo tablety. V některých případech dokáže ostropestřec snížit i projevy alergií.  Jsou zaznamenány případy, kdy pomohl např. při senné rýmě nebo různých kopřivkách, vyrážkách apod. Kúry z ostropestřce se doporučují i lidem s poruchou funkce trávení, především těm, kteří trpí nedostatečnou funkcí žlučníku. Dalšími známými účinky jsou např. mírné zvyšování krevního tlaku, někdy pomáhá i při bolestech hlavy a cestovní nevolnosti.

Použití
Čaj ze semen ostropestřce je při běžném užívání neškodný. Celá semena si zachovají po delší dobu čerstvost, avšak je nutné, semena před přípravou čaje rozdrtit, aby došlo k účinému vylouhování. Na přípravu čaje použijeme 1 lžíci rozdrcených plodů, zalejeme vroucí vodou a necháme 15minut louhovat. Rovněž je možné 2x denně 1 lžičku semen pouze rozkousat.

Plody ostropestřce jsou doporučovány při poruchách trávení, při poškození jaterní tkáně jedovatými látkami, jako podpůrná léčba chronických jaterních onemocnění a jaterní ciróze (ztvrdnutí tkáně zmnožením vaziva). Účelné je použití i při žlučníkových potížích a nechutenství. Na dnešním trhu je považován za jednu z nejbezpečnějších léčivek a nejsou při užívaní popisovány žádné vedlejší účinky. Pouze vzácně může v prvních dnech užívání způsobit mírné projímavé účinky.

Ostropestřec by se měl pro opravdovou efektivnost užívat jako kúra - pravidelně po několik týdnu nebo měsíců, nejlépe opakovaně. Důležité je, abychom se během doby jeho aplikace vyvarovali alkoholu a pokud možno omezili i užívání syntetických léků.

Historie
Ostropestřec byl již v 16. století ceněnnou léčivkou. Ve starověku byl ostropestřec mariánský používán nejen jako léčivá rostlina, ale i jako zelenina. K léčení se většinou používaly listy a kořen. Plod ostropestřce byl používán k léčbě malárie, při nepravidelné menstruaci, děložních problémech a proti horečce. Plody mohou pomáhat při natažení svalů a proti hadímu kousnutí. Povařené listy se používají jako zelenina podobná zelí. Kořeny je možné připravovat jako černý kořen, mladé úbory podobně jako artyčoky. Bílé skvrny na listech byly ve středověku považovány za symbol mléka Panny Marie. Proto je ostropestřec vyobrazen na mnoha obrazech s Pannou Marií.

Popis
Jednoletá až dvouletá, bylina až 250 cm vysoká z čeledi hvězdicovitých. Pochází z oblasti Kanárských ostrovů, Středozemí  a Asie. Roste na hlinitých a písčitohlinitých, na půdách bohatých na živiny . Pro dekorativní a léčebné účely se pěstuje i u nás. Celý bodlák je pavučinatě chlupatý, v horní polovině řídce větvený, s bělavými žebry. Přízemní listy v růžici jsou až 40 cm dlouhé, lodyžní přisedlé až poloobjímavé, peřenolaločné až peřenoklané, v obrysu obvejčité až kopinaté. Okraj listů je nepravidleně ostnitý (ostny až 8 mm dlouhé), žilky jsou lemovány bílými skvrnami. Úbory jsou jednotlivé, široce kuželovité, 3 - 7 cm široké. Jejich zákrovní listeny jsou ostnité, v horní části úboru odstálé, s ostny až 7 mm dlouhými, slámově žlutými. Květy jsou asi 3,5 - 4 cm dlouhé, s dlouhou bílou korunní trubkou, nahoře rozšířenou, červenou až světle fialovou, s čárkovitými cípy. Nažky jsou kuželovité, 7 - 8 mm dlouhé, 3 - 5,4 mm široké, světle kávově hnědé, s tmavohnědými skvrnami, lesklé. Na nažkách je úzký žlutý lem a opadavý chmýr.

Obsahuje
Semena se sbírají v pozdním létě. Nažky (Fructus cardui mariae) obsahují bílkoviny, jedlý olej, hořčiny, silice, v oplodí (směs flavolignanů) s převahou silybinu A a silybinu B, flavonoidy, mastný olej.

Alkoholické poškození jater
V důsledku nadměrné konzumace alkoholu dochází velmi často k poškození jater, které v některých případech může vést až k smrti. U trvalých pijáku se vyvine akutní až chronická cirhóza, laicky řečeno tvrdnutí jater. To způsobí přetlak v jaterním oběhu, ten se pak projeví zvětšením sleziny, vytváří se spojky s velkým oběhem a v pobřišní dutině se nahromadí tekutina. To vše začne člověku činit velké potíže. Spojky mohou krvácet, člověk je náchylný k infekcím a často se pak dostaví žloutenka různého typu. Jaterní buňky začnou odumírat a dojde k zánětu jaterní tkáně, která je pak nahrazovanána tkání vazivovou. Játra mají naštěstí vysokou regenerační schopnost a u pijáků, kteří přestanou pít, se zase většinou dokáží vrátit do normálu.

Upozornění
Nežádoucí účinky nejsou známy, mohou ho užívat i děti. Přesto je třeba věnovat pozornost s jeho používáním v těhotenství, v době kojení a při silně zvýšeném tlaku.

Chceme-li ji užívat ostropestřec k běžné detoxikační kúře a regeneraci, postačí nám čaj z drcených semen. Pokud jsou ale naše játra vážněji poškozena nemocí nebo jedy, zvolíme raději tablety, kapsle, popř. tinkturu, nebo olej, které mají vyšší obsah silymarinu pro vyšší účinnost.