Tamarindová pasta Fudco 200g
Má sladkokyselou chuť. Dužina se může pojídat čerstvá, vařená, sušená, zavařená jako povidla. Z dužiny tamarindu se připravují také osvěžující nápoje a často se využívá jako přísada do jídla. Tamarindy se také zpracovávají jako čatní a do rýžových a zeleninových pokrmů. Vhodná pro vegetariány.
Tamarind je opravdu bohatý na vlákniny. Dále obsahuje bílkoviny, má vysoký obsah vápníku, fosforu a železa. Nechybí ani vitaminu C.
Vzhledem k obsahu kyselin působí mírně projímavě.
Složení: tamarind, voda.
Popis: Tamarind indický (Tamarindus indica) jsou středně vysoké stromy dosahující výšky až 20m s hustou pravidelnou korunou.Dužina se může pojídat čerstvá, vařená, sušená, zavařená jako povidla. Z dužiny tamarindu se připravují také osvěžující nápoje a často se využívá jako přísada do jídla. Luskovité plody tamarindy, jsou cca až centimetrů dlouhé a dva centimetry široké. Lusky obsahují čtyři až dvanáct jader obklopených červenohnědou až téměř černou kašovitou dření. Dřeň má silně sladkokyselou chuť a má vysokou cukernatost (až 35 %).
Nutriční hodnoty na 100g
314 Kcal
0 g tuku, cholesterol 0 mg, nasycené tuky 0 g
Proteiny (bílkovina) 2.9 g
Karbohydraty75.6 g
Vláknina 4.7 g
Vápník 141 mg, fosfor 165 mg, železo 0.9 mg, thiamin 0.46 mg, riboflavin 0.01 mg, niacin 1.3 mg, vitamín C 75 mg