Rooibos červený 1000g
Rooibos je nápoj, připravovaný z keře nazývaného čajovec kapský (Aspalathus linearis) z čeledi bobovitých. Populární je především v Jižní Africe, kde se pije již mnoho generací, stal se tam národním nápojem a odtud se rozšířil do celého světa. Čajovec kapský roste pouze na malém území v Jihoafrické republice - v Cederbergu. Čaj se sbírá do vaků a drtí se, pokud projde oxidací, dostává červenohnědou barvu - dostáváme červený rooibos, pokud oxidací neprojde, prodává se jako zelený rooibos.
Výhodou rooibosu je nulový obsah kofeinu, proto je vhodný k celodennímu pití, i pro těhotné a kojící ženy a děti.
V Jižní Africe je běžné pít rooibos spolu s mlékem a cukrem. Rooibos voní sladce, ořechově. Dvě lžičky čaje se zaleje horkou vodou a po pěti minutách se scedí a pije. Může se i krátce povařit - chuť je pak výraznější.
Rooibos neobsahuje kofein, ale zato řadu vitamínů a minerálů. Vitamín C, měď, železo, draslík, vápník, hořčík.
Způsob přípravy: 1 čajovou lžičku rooibosu přelijeme cca 2dl vroucí vody (teplota 100oC). Doba louhování cca 8 minut. Nápoj je možné dochutit mlékem, případně medem a citrónem, nebo ho připravit jako ledový čaj. Z rooibosu lze připravit také espressu podobný nápoj – red espresso.
Ustanovení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006, o výživových a zdravotních tvrzeních, nám nedovoluje informovat vás o účincích této rostliny na váš organismus. Informace o působení si prosím dohledejte ve volně dostupných zdrojích nebo v herbáři.
Balení: 1000 g
Surovina pro přípravu bylinného čaje - nálevu