Jmelí - sušená, řezaná nať (větvičky) jmelí bílého (Viscum album L). Jmelí roste jako parazit vysoko ve větvích stromů, proto se nesnadno opatřuje. Jmelí je rostlinný poloparazit, který bere životodárnou mízu různým dřevinám, roste na stromech ovocných i jehličnatých např. na jabloni, jedli, smrku i borovici, topolu, dubu, akátu a jiných dřevinách.
Způsob použití: macerát, tinktura, koupel
Příprava Jmelí
Nálev -1 čajovou lžičku zalijte 1/4 l šálkem vroucí vody, 10 minut nechte vylouhovat. Scedíme a pijeme 2 - 3x denně. Vzhledem k tomu, že některé účinné látky obsažené ve jmelí se varem rozkládají, podává se jmelí nejčastěji ve formě macerátu - 1 lžičku natě zalijeme 0,3 l studené vody a 10 hodin macerujeme. Před podáváním scedíme a zahřejeme. Užívá se 30 kapek 3x denně. Nebo se užívá jemně pomletá usušená nať v jednotlivé dávce do 1 g, denně pak max. 5 g sušené drogy.
Za nejkvalitnější se považuje jmelí z jabloně, hlohu, dubu, jedle nebo borovice, používat by se naopak nemělo jmelí z topolu, které vykazuje vysokou toxicitu. Jmelí patří mezi jedovaté rostliny, takže v žádném případě nezvyšujeme předepsané dávkování. Bobule jmelí jsou prudce jedovaté!
Zdravotní tvrzení týkající se této léčivé rostliny ve formulaci předložené Evropské komisi ke schválení (on hold): Antioxidant. Hladina lipidů v krvi - metabolismus lipidů. Imunitní systém. Přirozená obranyschopnost-odolnost. Normální činnost cévní soustavy.
Nařízení ES 1924/2006 o zdravotních tvrzeních a 1169/2011 o léčebných tvrzeních nám neumožňuje na těchto stránkách uvádět více informací k této léčivé rostlině.
Více informací získáte ze seriózních volně dostupných zdrojů na internetu a z kvalitní literatury.
Obsah: 250 g