Gohyah Tra Kho Qua, Momordika, Karela 80g
Vietnamská bylina. Trà Khổ Qua - Momordica charantia, sušená.
Sušená Momordika hořká (tykvor hořký, hořká okurka, hořký meloun) (Momordica charantia, čeleď tykvovité (Cucurbitaceae), SK: momordika horká - horký melón).
Podle tradiční medicíny má hořký meloun hořkou chuť, chladné vlastnosti, čistí teplo a zvyšuje odolnost těla. Hořký čaj si můžete připravit doma podle níže uvedených pokynů!
Oblast: Vietnam
Vícenálevový čaj: ano
Teplota vody: 100 - 0 °C
Čas přípravy: 2 - 0 min.
Množství čaje: 5 - 0 g
Příprava nápoje: 5 - 10 g čaje zalijeme 0,5 l vody 80 - 100°C, louhujeme 5-10 minut, scedíme a popíjíme.
Možné je i dlouhodobé užívání.
Země původu: Vietnam
Podle tradiční medicíny má hořký meloun hořkou chuť, chladné vlastnosti, čistí teplo a zvyšuje odolnost těla. Hořký čaj si můžete připravit doma podle níže uvedených pokynů!
Zdravotní tvrzení týkající se této léčivé rostliny ve formulaci předložené Evropské komisi ke schválení (on hold): Normální hladina glukózy v krvi.
Nařízení ES 1924/2006 o zdravotních tvrzeních a 1169/2011 o léčebných tvrzeních nám neumožňuje na těchto stránkách uvádět více informací k této léčivé rostlině.
Více informací získáte ze seriózních volně dostupných zdrojů na internetu a z kvalitní literatury.
Popis rostliny: Rostlina může dorůstat až do výšky dvou metrů. Plody jsou vřetenovitého tvaru a zelené barvy. Svým bohatě zvrásněným povrchem připomínají prehistorický artefakt. Mohou dorůst délky až 25 cm. Obsahují hnědá nebo šedá semena, která jsou uložena v dužnině plodu. V době zralosti má dužnina plodů žlutou barvu. Plody je možné konzumovat v nezralé i zralé formě.
V nezralé formě mají zelenou barvu dužniny a typicky hořkou chuť, na kterou si ale milovníci této zeleniny zvyknou, stejně jako pivaři na hořkou chuť svého oblíbeného nápoje. Pokud si na její chuť zvykneme, chutná velmi svěže a příjemně. Svojí konzistencí připomíná právě křupavou okurku. V chladném prostředí vydrží déle. Ve zralé formě mají žlutou barvu dužniny a jejich chuť je víceméně již sladká. Konzistence je moučnatá až želatin-ovitá a připomíná spíš meloun než okurku.
Použití okurky v kuchyni: V kuchyni se používá jako příloha k masným jídlům. Aby nechutnala hořce, je nutné ji několik hodin máčet ve studené vodě. Poté se dusí nebo vaří. Jako zelenina se v asijské kuchyni používají i zkvašené mladé plody, listy a květy. Je součástí i kari omáček.
Zajímavosti: Hořká okurka, latinsky Momordica charantia, někdy také označována jako momordika. Momordica latinsky znamená štiplavý nebo kousavý. To docela dobře vystihuje ostře hořkou chuť dužniny plodů. V Anglii ji označují jako “Bitter Apple”, hořké jablko. Její arabský název znamená v přepisu “smrt rostlin”, protože rostliny v jejím okolí hynou. Můžeme ji najít v Indii (Karela) a dalších státech jižní a jihovýchodní Asie, a dokonce až v Číně.
Obsah: 80 g