Hořký čaj - Che Dang Cao Bang, (Cesmína velkolistá) 100g
Hořký čaj - Che Dang Cao Bang
V Číně a Vietnamu velmi populární bylinný čaj. Jedná se o listy Cesmíny velkolisté srolované do tvaru rolky. Ruličky mají zvláštní vůni, mně připomíná spálený tabák. Čaj je vyhledávám pro své povzbuzující a léčivé účinky. Nálev čaje má karamelově tmavou barvu a výraznou, nahořklou chuť.
Složení: Hořký čaj - Bylina Che Dang
Příprava: Čaj zalijte vodou o teplotě 70 - 80 °C v poměru 1 čajová lžička (cca 1 ruličku) na 1,5-2 dl., zakryté necháme louhovat 1 - 3 minuty, další nálevy louhujeme dle chuti. Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
Použití: Vietnamci jej pijí tak, že cca 2 gramy čaje vloží do konvice, zalejí vařící vodou. Po vypití dolévají znovu vařící vodou, tolikrát, dokud čaj nezačne "řídnout".
Nedoporučuje se dětem, ani starým lidem, u kterých bývá z pohledu čínské medicíny snížené jang qui. Nedoporučuje se pít lidem při nachlazení, naopak se doporučuje u lidí s vysokým tlakem. A rozhodně by jej neměly pít ženy v období menstruace.
Jak sám název říká, jde o čaj velmi hořký, proto se někdy míchá se zeleným čajem. Neobsahuje kofein, přitom má podobné životabudičské účinky.
Skladovaní: Skladujte v suchu a chladu.
Země původu: Vietnam.
Bylina Che Dang se sklízí jednou i vícekrát do roka s ohledem na lokalitu a nadmořskou výšku. S ohledem na datum sklizně se následně liší i způsob zpracování a míra oxidace. Méně oxidovaný Che Dang je zelenější a křehčí, více oxidovaný Che Dang je tmavý a lístky smotané do špiček nebo jiných tvarů jsou poměrně pevné. Listy che Dang obsahují 16 druhů aminokyselin a v čínské královské rodině se odedávna používal k léčení mnoha chorob.
Bylinné čaje
Balení: 100 g